ဆားစားသုံးမႈမ်ားျခင္းေၾကာင့္ ႏွလုံး
ထိခုိက္ႏုိင္က
 
လူသားတို႔၏ ခႏၶာကုိယ္ထဲရွိ အရည္မ်ားကို ထိန္းညိႇႏိုင္ေရး အစားအစာတြင္ ဆုိဒီယမ္ပါ၀င္ရန္ လုိအပ္ေသာ္လည္း တစ္ေန႔တာ အမွန္တကယ္စားသုံးေနေသာ ဆားပမာဏသည္ လုိအပ္ သည္ထက္ ပုိမ်ားေနေၾကာင္း ႏွလုံးေရာဂါပညာရွင္မ်ားက ေျပာသည္။ ဆုိဒီယမ္သည္ လူသားတို႔ ရွင္သန္ေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လုိအပ္ေသာ သတၱဳဓာတ္ျဖစ္သည္။ ယင္းဓာတ္က ခႏၶာကုိယ္ထဲရွိ အရည္မ်ား ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ အေထာက္အကူျပဳၿပီး ႂကြက္သားလုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားအတြက္ ကူညီေပးသည္။

လူသားတို႔၏ ခႏၶာကုိယ္ထဲရွိ အရည္မ်ားကို ထိန္းညိႇႏိုင္ေရး အစားအစာတြင္ ဆုိဒီယမ္ပါ၀င္ရန္ လုိအပ္ေသာ္လည္း တစ္ေန႔တာ အမွန္တကယ္စားသုံးေနေသာ ဆားပမာဏသည္ လုိအပ္ သည္ထက္ ပုိမ်ားေနေၾကာင္း ႏွလုံးေရာဂါပညာရွင္မ်ားက ေျပာသည္။
ဆုိဒီယမ္သည္ လူသားတို႔ ရွင္သန္ေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လုိအပ္ေသာ သတၱဳဓာတ္ျဖစ္သည္။ ယင္းဓာတ္က ခႏၶာကုိယ္ထဲရွိ အရည္မ်ား ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ အေထာက္အကူျပဳၿပီး ႂကြက္သားလုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားအတြက္ ကူညီေပးသည္။
သုိ႔ေသာ္ ဆားစားသုံးမႈျမင့္မားပါက ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ၿပီး ေသြးေၾကာမ်ားထဲတြင္ ပုိမ်ားေသာ ဆုိဒီယမ္ဓာတ္မ်ားက ေသြးစီး ဆင္းမႈ ပုိမ်ားေစကာ ေသြးေပါင္ျမင့္တက္လာေစသည္။
ဆားစားသုံးမႈျမင့္မားျခင္းေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါအျပင္ ေလ ျဖတ္ျခင္းႏွင့္ ႏွလုံးထိခုိက္မႈျဖစ္ႏုိင္သည့္ ေသြးတိုးေရာဂါ မရွိလွ်င္ပင္ ဆားေလွ်ာ့စားသင့္သည္။ ဆားေလွ်ာ့စားျခင္းေၾကာင့္ အ သက္အရြယ္ကုိလုိက္၍ ျဖစ္ေပၚေသာ ေသြးေပါင္ျမင့္မားမႈကုိ ကာ ကြယ္ႏုိင္ၿပီး ႏွလုံးေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ႏုိင္သည့္အႏၲရာယ္မ်ား ေလ်ာ့က်ႏုိင္သည္။
ဆားေလွ်ာ့စားျခင္းေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ အစာအိမ္ ကင္ဆာႏွင့္ ေခါင္းကုိက္ေ၀ဒနာမ်ား ျဖစ္ပြားႏုိင္သည့္အႏၲရာယ္ ေလ်ာ့က်ႏုိင္သည္။
သုေတသီမ်ားက ဆားစားသုံးမႈကုိ တစ္ကမၻာလုံးအတုိင္းအ တာျဖင့္ ေလွ်ာ့ခ်ရန္ အႀကံျပဳထားသည္။ တစ္ေန႔လွ်င္ ဆား ၁၃ ဂရမ္ စားသုံးသူမ်ားသည္ ႏွလုံးထိခုိက္ႏုိင္မႈအႏၲရာယ္ ႏွစ္ဆပုိျမင့္ မားေၾကာင္း ေလ့လာမႈတစ္ရပ္က ေဖာ္ျပသည္။
ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕(WHO)က သာမန္လူတစ္ဦးအေနျဖင့္ ဆားကုိ တစ္ေန႔ ငါးဂရမ္သာ စားသင့္ေၾကာင္း လမ္းၫႊန္ထားသည္။ ေသြးတုိးေရာဂါရွိသူမ်ားအေနျဖင့္ တစ္ေန႔လွ်င္ ဆားလက္ဖက္ရည္ ဇြန္း သုံးပုံႏွစ္ပုံ (သုိ႔မဟုတ္) ေလးဂရမ္ေအာက္သာ စားသုံးသင့္ သည္။
ထိခုိက္ႏုိင္က
 
လူသားတို႔၏ ခႏၶာကုိယ္ထဲရွိ အရည္မ်ားကို ထိန္းညိႇႏိုင္ေရး အစားအစာတြင္ ဆုိဒီယမ္ပါ၀င္ရန္ လုိအပ္ေသာ္လည္း တစ္ေန႔တာ အမွန္တကယ္စားသုံးေနေသာ ဆားပမာဏသည္ လုိအပ္ သည္ထက္ ပုိမ်ားေနေၾကာင္း ႏွလုံးေရာဂါပညာရွင္မ်ားက ေျပာသည္။ ဆုိဒီယမ္သည္ လူသားတို႔ ရွင္သန္ေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လုိအပ္ေသာ သတၱဳဓာတ္ျဖစ္သည္။ ယင္းဓာတ္က ခႏၶာကုိယ္ထဲရွိ အရည္မ်ား ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ အေထာက္အကူျပဳၿပီး ႂကြက္သားလုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားအတြက္ ကူညီေပးသည္။

လူသားတို႔၏ ခႏၶာကုိယ္ထဲရွိ အရည္မ်ားကို ထိန္းညိႇႏိုင္ေရး အစားအစာတြင္ ဆုိဒီယမ္ပါ၀င္ရန္ လုိအပ္ေသာ္လည္း တစ္ေန႔တာ အမွန္တကယ္စားသုံးေနေသာ ဆားပမာဏသည္ လုိအပ္ သည္ထက္ ပုိမ်ားေနေၾကာင္း ႏွလုံးေရာဂါပညာရွင္မ်ားက ေျပာသည္။
ဆုိဒီယမ္သည္ လူသားတို႔ ရွင္သန္ေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လုိအပ္ေသာ သတၱဳဓာတ္ျဖစ္သည္။ ယင္းဓာတ္က ခႏၶာကုိယ္ထဲရွိ အရည္မ်ား ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ အေထာက္အကူျပဳၿပီး ႂကြက္သားလုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားအတြက္ ကူညီေပးသည္။
သုိ႔ေသာ္ ဆားစားသုံးမႈျမင့္မားပါက ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ၿပီး ေသြးေၾကာမ်ားထဲတြင္ ပုိမ်ားေသာ ဆုိဒီယမ္ဓာတ္မ်ားက ေသြးစီး ဆင္းမႈ ပုိမ်ားေစကာ ေသြးေပါင္ျမင့္တက္လာေစသည္။
ဆားစားသုံးမႈျမင့္မားျခင္းေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါအျပင္ ေလ ျဖတ္ျခင္းႏွင့္ ႏွလုံးထိခုိက္မႈျဖစ္ႏုိင္သည့္ ေသြးတိုးေရာဂါ မရွိလွ်င္ပင္ ဆားေလွ်ာ့စားသင့္သည္။ ဆားေလွ်ာ့စားျခင္းေၾကာင့္ အ သက္အရြယ္ကုိလုိက္၍ ျဖစ္ေပၚေသာ ေသြးေပါင္ျမင့္မားမႈကုိ ကာ ကြယ္ႏုိင္ၿပီး ႏွလုံးေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ႏုိင္သည့္အႏၲရာယ္မ်ား ေလ်ာ့က်ႏုိင္သည္။
ဆားေလွ်ာ့စားျခင္းေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ အစာအိမ္ ကင္ဆာႏွင့္ ေခါင္းကုိက္ေ၀ဒနာမ်ား ျဖစ္ပြားႏုိင္သည့္အႏၲရာယ္ ေလ်ာ့က်ႏုိင္သည္။
သုေတသီမ်ားက ဆားစားသုံးမႈကုိ တစ္ကမၻာလုံးအတုိင္းအ တာျဖင့္ ေလွ်ာ့ခ်ရန္ အႀကံျပဳထားသည္။ တစ္ေန႔လွ်င္ ဆား ၁၃ ဂရမ္ စားသုံးသူမ်ားသည္ ႏွလုံးထိခုိက္ႏုိင္မႈအႏၲရာယ္ ႏွစ္ဆပုိျမင့္ မားေၾကာင္း ေလ့လာမႈတစ္ရပ္က ေဖာ္ျပသည္။
ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕(WHO)က သာမန္လူတစ္ဦးအေနျဖင့္ ဆားကုိ တစ္ေန႔ ငါးဂရမ္သာ စားသင့္ေၾကာင္း လမ္းၫႊန္ထားသည္။ ေသြးတုိးေရာဂါရွိသူမ်ားအေနျဖင့္ တစ္ေန႔လွ်င္ ဆားလက္ဖက္ရည္ ဇြန္း သုံးပုံႏွစ္ပုံ (သုိ႔မဟုတ္) ေလးဂရမ္ေအာက္သာ စားသုံးသင့္ သည္။

Comments