ထိုင္းပုလဲႏို႔ လက္ဖက္ရည္ကို ကိုယ္တိုင္ဖန္တီးျပဳလုပ္နည္း
ထိုင္းလက္ဖက္ရည္ေအးကို Black tea (လက္ဖက္ေျခာက္ အမဲ) ရယ္၊ ႏို႔ရယ္၊ သၾကားရယ္ကို ေရာၿပီး ေဖာ္စပ္ျပဳလုပ္ ထားတာပါ။
အစပ္ကဲၿပီး ျမန္မာ႔ခံတြင္းနဲ႔ အစပ္အဟပ္တပ္တဲ႔ ထိုင္းအစားအစာေတြကုိ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္္မာလူမ်ိဳးေတြ ႏွစ္ျခိဳက္စြာ စားသံုးၾက ပါတယ္။ အဲဒီထဲမွာ ထိုင္းလက္ဖက္ရည္ေအး (Thai iced tea) လည္း တစ္ခုအပါအဝင္ပါပဲ။ ထိုင္းလက္ဖက္ရည္ေအးကို Black tea (လက္ဖက္ေျခာက္ အမဲ) ရယ္၊ ႏို႔ရယ္၊ သၾကားရယ္ကို ေရာၿပီး ေဖာ္စပ္ျပဳလုပ္ ထားတာပါ။ ဒီ လက္ဖက္ရည္ေအးေလးက ထိုင္းႏိုင္ငံမွာ သာမက အေရွ႕ေတာင္အာရွတခြင္မွာပါ ထင္ရွားပါတယ္။
ထိုင္းလက္ဖက္ရည္ေအးကို လက္ဖက္ေျခာက္မဲ၊ ႏို႔၊ သၾကားတို႔နဲ႔သာမက လိေမၼာ္ရည္၊ စမုန္စပါး၊ မန္က်ည္းသီးတို႔နဲ႔လည္း ေရာစပ္ျပဳလုပ္လို႔ ရပါေသးတယ္။ ႏို႔ကိုလည္း ႏြားႏို႔၊ ဆိတ္ႏို႔၊ အုန္းႏို႔ စသျဖင္႔ မိမိႏွစ္သက္ရာႏို႔အမ်ိဳးအစားကို ေရြးခ်ယ္ အသံုးျပဳ ႏိုင္ပါေသးတယ္။
ထိုင္းလက္ဖက္ရည္ေအးထဲမွာ ပီေလာပီနံဥ (ပုလဲလံုး) ေလးေတြ ေရာစပ္ထားတာကိုေတာ႔ "Thai Pearl Milk tea" (ထိုင္း ပုလဲႏို႔ လက္ဖက္ရည္) လို႔ေခၚပါတယ္။ ထိုင္း ပုလဲႏို႔လက္ဖက္ရည္ ေအးေအးေလးကို ကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္ ေသာက္သံုးလိုသူမ်ားအတြက္ နည္းလမ္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ႔ ထိုင္းလက္ဖက္ေျခာက္ (သို႕) ရွမ္းလက္ဖက္ေျခာက္မဲ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၄) ဇြန္း၊ ေရ (၄) ခြက္၊ စစ္ထုတ္ၿပီး ရယ္ဒီမိတ္ ႏို႔ရည္ (၁) ခြက္၊ သၾကား (၁၀) ဇြန္း၊ ပုလဲ (၁) ခြက္ (ပီေလာပီနံဥနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ႔ ပုလဲေလးေတြပါ။ ဆိုင္ေတြမွာ ေမးဝယ္လို႔ရပါတယ္)၊ ေရခဲ အနည္းငယ္တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။
ျပဳလုပ္နည္း
စတင္ျပဳလုပ္ေတာ႔မယ္ဆိုရင္ အရင္ဆံုး ေရေႏြးတစ္အိုးတည္လိုက္ပါ။ ေရေႏြးဆူၿပီဆိုတာနဲ႔ ထိုင္းလက္ဖက္ေျခာက္မဲနဲ႔ သၾကားကို ေရေႏြးထဲကိုထည္႔လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ (၁၀) မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ လက္ဖက္ရည္ကို စကာတစ္ခုနဲ႔စစ္ထုတ္ၿပီး ဖန္ခရားတစ္ခုထဲမွာထည္႔ထားလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ရလာတဲ႔ လက္ဖက္ရည္ကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ မိနစ္ (၃၀) ေလာက္ၾကာေအာင္ ႏွပ္ထားေပးလိုက္ပါ။
အဲဒီလိုေတြလုပ္ေနခ်ိန္မွာ Boba pearl (ပီေလာပီနံဥလံုး) ေလးေတြကိုလည္း ျပဳတ္ထားေပးလိုက္ပါဦး။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ျပဳတ္ၿပီးတဲ႔ ပုလဲလံုးေလးေတြကို ဖန္ခြက္ရွည္တစ္ခုထဲမွာ ထည္႔ထားေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ လက္ဖက္ရည္ထည္႔ထားတဲ႔ ဖန္ခရားထဲကို ေရခဲအနည္းငယ္ထည္႔ေပးလိုက္ပါ။
ၿပီးရင္ အဲဒီဖန္ခရားထဲကိုပဲ စစ္ထုတ္ၿပီး ရယ္ဒီမိတ္ႏို႔ရည္ (သို႔) ႏို႔ဆီ (၂) ဇြန္းေလာက္ ထည္႔ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေမႊေပးလိုက္ၿပီး ေစာေစာက ပုလဲထည္႔ထားတဲ႔ ဖန္ခြက္ရွည္ထဲကို လက္ဖက္ရည္ေလာင္းထည္႔ၿပီး အရသာေကာင္းမြန္တဲ႔ ထုိင္းပုလဲႏို႔ လက္ဖက္ရည္ေအးေလးကို အရသာခံႏိုင္ပါၿပီ။
အစပ္ကဲၿပီး ျမန္မာ႔ခံတြင္းနဲ႔ အစပ္အဟပ္တပ္တဲ႔ ထိုင္းအစားအစာေတြကုိ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္္မာလူမ်ိဳးေတြ ႏွစ္ျခိဳက္စြာ စားသံုးၾက ပါတယ္။ အဲဒီထဲမွာ ထိုင္းလက္ဖက္ရည္ေအး (Thai iced tea) လည္း တစ္ခုအပါအဝင္ပါပဲ။ ထိုင္းလက္ဖက္ရည္ေအးကို Black tea (လက္ဖက္ေျခာက္ အမဲ) ရယ္၊ ႏို႔ရယ္၊ သၾကားရယ္ကို ေရာၿပီး ေဖာ္စပ္ျပဳလုပ္ ထားတာပါ။ ဒီ လက္ဖက္ရည္ေအးေလးက ထိုင္းႏိုင္ငံမွာ သာမက အေရွ႕ေတာင္အာရွတခြင္မွာပါ ထင္ရွားပါတယ္။
ထိုင္းလက္ဖက္ရည္ေအးကို လက္ဖက္ေျခာက္မဲ၊ ႏို႔၊ သၾကားတို႔နဲ႔သာမက လိေမၼာ္ရည္၊ စမုန္စပါး၊ မန္က်ည္းသီးတို႔နဲ႔လည္း ေရာစပ္ျပဳလုပ္လို႔ ရပါေသးတယ္။ ႏို႔ကိုလည္း ႏြားႏို႔၊ ဆိတ္ႏို႔၊ အုန္းႏို႔ စသျဖင္႔ မိမိႏွစ္သက္ရာႏို႔အမ်ိဳးအစားကို ေရြးခ်ယ္ အသံုးျပဳ ႏိုင္ပါေသးတယ္။
ထိုင္းလက္ဖက္ရည္ေအးထဲမွာ ပီေလာပီနံဥ (ပုလဲလံုး) ေလးေတြ ေရာစပ္ထားတာကိုေတာ႔ "Thai Pearl Milk tea" (ထိုင္း ပုလဲႏို႔ လက္ဖက္ရည္) လို႔ေခၚပါတယ္။ ထိုင္း ပုလဲႏို႔လက္ဖက္ရည္ ေအးေအးေလးကို ကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္ ေသာက္သံုးလိုသူမ်ားအတြက္ နည္းလမ္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ႔ ထိုင္းလက္ဖက္ေျခာက္ (သို႕) ရွမ္းလက္ဖက္ေျခာက္မဲ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၄) ဇြန္း၊ ေရ (၄) ခြက္၊ စစ္ထုတ္ၿပီး ရယ္ဒီမိတ္ ႏို႔ရည္ (၁) ခြက္၊ သၾကား (၁၀) ဇြန္း၊ ပုလဲ (၁) ခြက္ (ပီေလာပီနံဥနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ႔ ပုလဲေလးေတြပါ။ ဆိုင္ေတြမွာ ေမးဝယ္လို႔ရပါတယ္)၊ ေရခဲ အနည္းငယ္တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။
ျပဳလုပ္နည္း
စတင္ျပဳလုပ္ေတာ႔မယ္ဆိုရင္ အရင္ဆံုး ေရေႏြးတစ္အိုးတည္လိုက္ပါ။ ေရေႏြးဆူၿပီဆိုတာနဲ႔ ထိုင္းလက္ဖက္ေျခာက္မဲနဲ႔ သၾကားကို ေရေႏြးထဲကိုထည္႔လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ (၁၀) မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ လက္ဖက္ရည္ကို စကာတစ္ခုနဲ႔စစ္ထုတ္ၿပီး ဖန္ခရားတစ္ခုထဲမွာထည္႔ထားလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ရလာတဲ႔ လက္ဖက္ရည္ကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ မိနစ္ (၃၀) ေလာက္ၾကာေအာင္ ႏွပ္ထားေပးလိုက္ပါ။
အဲဒီလိုေတြလုပ္ေနခ်ိန္မွာ Boba pearl (ပီေလာပီနံဥလံုး) ေလးေတြကိုလည္း ျပဳတ္ထားေပးလိုက္ပါဦး။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ျပဳတ္ၿပီးတဲ႔ ပုလဲလံုးေလးေတြကို ဖန္ခြက္ရွည္တစ္ခုထဲမွာ ထည္႔ထားေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ လက္ဖက္ရည္ထည္႔ထားတဲ႔ ဖန္ခရားထဲကို ေရခဲအနည္းငယ္ထည္႔ေပးလိုက္ပါ။
ၿပီးရင္ အဲဒီဖန္ခရားထဲကိုပဲ စစ္ထုတ္ၿပီး ရယ္ဒီမိတ္ႏို႔ရည္ (သို႔) ႏို႔ဆီ (၂) ဇြန္းေလာက္ ထည္႔ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေမႊေပးလိုက္ၿပီး ေစာေစာက ပုလဲထည္႔ထားတဲ႔ ဖန္ခြက္ရွည္ထဲကို လက္ဖက္ရည္ေလာင္းထည္႔ၿပီး အရသာေကာင္းမြန္တဲ႔ ထုိင္းပုလဲႏို႔ လက္ဖက္ရည္ေအးေလးကို အရသာခံႏိုင္ပါၿပီ။
- Get link
- Other Apps
- Get link
- Other Apps
Comments