ေလလည္ တာကို မတားသင့္တဲ့ အေၾကာင္းအရင္း (၇)ခ်က္
ေလလည္ျခင္း (Farting) နဲ႔ပတ္သက္ၿပီး အမ်ိဳးမ်ိဳးအေထြေထြ ေျပာေလ့ရွိၾကပါတယ္ ။ အမ်ားစုကေတာ့ ဒီလို သဘာဝအတိုင္း ေလလည္ၿပီး အနံ႔ထြက္တာကို ရွက္စရာကိစၥတစ္ခုအျဖစ္ ျမင္ေနၾကပါတယ္ ။ သို႔ေသာ္လည္း ေလလည္ျခင္းဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ သဘာဝလုပ္ငန္းစဥ္တစ္ရပ္ျဖစ္ၿပီး ဒိအတြက္လည္း ရွက္႐ြံစရာ မလိုအပ္ပါဘူး ။ အမွန္တကယ္အားျဖင့္ ေလလည္ျခင္းေၾကာင့္ ေကာင္းတဲ့အခ်က္အလက္ေတြ အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္ ။
၁။ပထမဆုံးက်န္းမာေရးသတိေပးမႈ
သင္ဘာေတြပဲလုပ္ေနေန ေလသက္ျခင္း ၊ ေလလည္ျခင္းဆိုတဲ့ ေလျပႆနာနဲ႔ေတာ့ မကင္းလြတ္ႏိုင္ပါဘူး ။ ေလဟာ မ်ားျပားတဲ့ေရာဂါေတြရဲ႕ အေစာဆုံး လကၡဏာတစ္ခုလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ အခ်ိန္မၾကာခဏဆိုသလို ေလလည္ေနၿပီ ၊ အနံ႔အသက္ကလည္း ဆိုးဆိုးဝါးဝါးျဖစ္လာတယ္ဆိုရင္ ဆရာဝန္ဆီသြားၿပီး ေဆြးေႏြးတိုင္ပင္ကုသသင့္ပါတယ္ ။
၂။ေလပြျခင္းကိုသက္သာေစ
အစားမ်ားမ်ားစားမိတဲ့အခါ ေလပြတဲ့ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္ ။ အစာအိမ္မွ အစားအစာအမ်ားႀကီးကို တၿပိဳင္တည္း ေခ်ဖ်က္ရတဲ့အတြက္ တစ္သွ်ဴးေတြထဲမွာ ေရမ်ားပိုသိမ္းဆည္းမိၿပီး အူတြင္းမွ gasမ်ားကို ပိုမိုထုတ္လႊတ္ေပးေစပါတယ္။ ဒီလိုgasမ်ား ထုတ္လႊတ္ျခင္းက သင့္ကို ေနရထိုင္ရ သက္သာေစၿပီး ေလပြျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
၃။ေလလည္တဲ့အနံ႔ကေကာင္းက်ိဳးရွိတယ္
မ်ားစြာေသာ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ ကိုယ္တိုင္ ေလလည္လိုက္တဲ့ အနံ႔က ကိုယ့္အတြက္ အမွန္တကယ္ ေကာင္းမြန္ေသာ အရာတစ္ခုလို႔ ဆိုၾကပါတယ္ ။ ေလလည္နံ႔မွာ ပါဝင္တဲ့ ကြန္ေပါင္းေတြက ေရာဂါမ်ိဳးစုံကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္ ။ ၾကက္ဥပုပ္နံ႔ကဲ့သို႔ ေလလည္နံ႔က အမ်ားႀကီးရွဴမိလွ်င္ေတာ့ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ႏိုင္ေပမယ့္ အနည္းငယ္ရွဴေပးမယ္ဆိုလွ်င္ေတာ့ ႏွလုံးက်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။
၄။အာဟာရလိုအပ္မႈကို သိရွိႏိုင္
ေလလည္ျခင္းက သင့္ရဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘယ္လိုအစားအေသာက္ေတြကို စားသင့္လဲဆိုတာကို ေျပာႏိုင္ပါတယ္တဲ့ ။ ကိုယ့္ရဲ႕ အစားအေသာက္ေပၚမူတည္ၿပီး ေလလည္တဲ့ပုံစံ ကြာျခားပါတယ္ ။ အကယ္၍ သင္ဟာ ေလလည္တဲ့ႏႈန္း နည္းတယ္ဆိုလွ်င္ အမွ်င္ဓါတ္နည္းပါမႈကို ေဖာ္ျပေနတဲ့အတြက္ အမွ်င္ဓါတ္မ်ားေသာ အစားအေသာက္ ၊ အစိမ္းေရာင္ အသီးအ႐ြက္မ်ားကို ေ႐ြးခ်ယ္စားသုံးသင့္ပါတယ္ ။ အနီေရာင္ရွိေသာ အသားမ်ားကို မၾကာခဏစားသုံးတတ္သူဆိုလွ်င္ေတာ့ သင့္ရဲ႕ ေလလည္တဲ့အနံ႔က တကယ္ကို ဆိုး႐ြားေနမွာပါ ။ ဒီလို အနံ႔ဆိုးဝါးတဲ့ ေလလည္တတ္သူဆိုလွ်င္ေတာ့ steak ႏွင့္ ဟမ္ဘာဂါစားသုံးျခင္းမ်ားကို ေရွာင္ရွားဖို႔ လိုပါတယ္ ။
၅။ေကာင္းမြန္တဲ့ဘက္တီးရီးယားမ်ားရဲ႕လကၡဏာ
ပိန္တဲ့သူေတြက ဝတဲ့သူေတြထက္ ပိုၿပီး ေလလည္တတ္ၾကတယ္လို႔ သိရပါတယ္ ။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အသီးအႏွံ ၊ အမွ်င္ဓါတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ားကို စားသုံးျခင္းေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစကာ ေလလည္ျခင္းကို မၾကာခဏ ျဖစ္ေစတာပါ ။ ဒီလိုေလလည္ျခင္းက အူတြင္းမွာ ေကာင္းမြန္တဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြ အလုပ္လုပ္ေနျခင္းကို ျပသၫႊန္းဆိုေနတာပါပဲ ။
၆။ေလလည္ျခင္းက အူကိုက်န္းမာေစ
အူတြင္းမွာ ေလရွိေနျခင္းက က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီသလို နာၾကင္မႈကိုလည္း ခံစားရမွာပါ ။ ေလမလည္ဘူးဆိုလွ်င္ ဝမ္းဗိုက္တြင္း မသက္မသာႏွင့္နာၾကင္ေနပါလိမ့္မယ္ ။ ဒါ့ေၾကာင့္ ပုံမွန္ ေလလည္ေပးေနမွ အူအတြက္လည္း က်န္းမာေကာင္းမြန္ေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
၇။ခံစားမႈေကာင္းတယ္
It’s feel good ပါပဲ ..။ ေလလည္ၿပီးသြားတဲ့အခါ ရရွိတဲ့ခံစားမႈက ေက်နပ္စရာပါ ။ ဒါကိုေတာ့ လက္ခံၾကမယ္ ထင္ပါတယ္ ။ ဒ့ါေၾကာင့္ ေလလည္ဖို႔ကို ေအာင့္ထားဖို႔မလိုသလို ၊ ရွက္စရာလည္းမလိုပါဘူး ။ ေလမလည္မွသာ သင့္အတြက္ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အေႏွာင့္အယွက္ေတြ ဝင္လာပါလိမ့္မယ္ ။
ကဲ..အေၾကာင္းအရာေတြကို သိရွိၿပီးၿပီဆိုေတာ့ ေလလည္ျခင္းကို ၾကည္ၾကည္ျဖဴျဖဴ ခြင့္ျပဳေပးလိုက္ၾကရေအာင္ပါ ။ မရွက္နဲ႔…လႊတ္သာလႊတ္ပလိုက္ !
၁။ပထမဆုံးက်န္းမာေရးသတိေပးမႈ
သင္ဘာေတြပဲလုပ္ေနေန ေလသက္ျခင္း ၊ ေလလည္ျခင္းဆိုတဲ့ ေလျပႆနာနဲ႔ေတာ့ မကင္းလြတ္ႏိုင္ပါဘူး ။ ေလဟာ မ်ားျပားတဲ့ေရာဂါေတြရဲ႕ အေစာဆုံး လကၡဏာတစ္ခုလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ အခ်ိန္မၾကာခဏဆိုသလို ေလလည္ေနၿပီ ၊ အနံ႔အသက္ကလည္း ဆိုးဆိုးဝါးဝါးျဖစ္လာတယ္ဆိုရင္ ဆရာဝန္ဆီသြားၿပီး ေဆြးေႏြးတိုင္ပင္ကုသသင့္ပါတယ္ ။
၂။ေလပြျခင္းကိုသက္သာေစ
အစားမ်ားမ်ားစားမိတဲ့အခါ ေလပြတဲ့ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္ ။ အစာအိမ္မွ အစားအစာအမ်ားႀကီးကို တၿပိဳင္တည္း ေခ်ဖ်က္ရတဲ့အတြက္ တစ္သွ်ဴးေတြထဲမွာ ေရမ်ားပိုသိမ္းဆည္းမိၿပီး အူတြင္းမွ gasမ်ားကို ပိုမိုထုတ္လႊတ္ေပးေစပါတယ္။ ဒီလိုgasမ်ား ထုတ္လႊတ္ျခင္းက သင့္ကို ေနရထိုင္ရ သက္သာေစၿပီး ေလပြျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
၃။ေလလည္တဲ့အနံ႔ကေကာင္းက်ိဳးရွိတယ္
မ်ားစြာေသာ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ ကိုယ္တိုင္ ေလလည္လိုက္တဲ့ အနံ႔က ကိုယ့္အတြက္ အမွန္တကယ္ ေကာင္းမြန္ေသာ အရာတစ္ခုလို႔ ဆိုၾကပါတယ္ ။ ေလလည္နံ႔မွာ ပါဝင္တဲ့ ကြန္ေပါင္းေတြက ေရာဂါမ်ိဳးစုံကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္ ။ ၾကက္ဥပုပ္နံ႔ကဲ့သို႔ ေလလည္နံ႔က အမ်ားႀကီးရွဴမိလွ်င္ေတာ့ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ႏိုင္ေပမယ့္ အနည္းငယ္ရွဴေပးမယ္ဆိုလွ်င္ေတာ့ ႏွလုံးက်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။
၄။အာဟာရလိုအပ္မႈကို သိရွိႏိုင္
ေလလည္ျခင္းက သင့္ရဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘယ္လိုအစားအေသာက္ေတြကို စားသင့္လဲဆိုတာကို ေျပာႏိုင္ပါတယ္တဲ့ ။ ကိုယ့္ရဲ႕ အစားအေသာက္ေပၚမူတည္ၿပီး ေလလည္တဲ့ပုံစံ ကြာျခားပါတယ္ ။ အကယ္၍ သင္ဟာ ေလလည္တဲ့ႏႈန္း နည္းတယ္ဆိုလွ်င္ အမွ်င္ဓါတ္နည္းပါမႈကို ေဖာ္ျပေနတဲ့အတြက္ အမွ်င္ဓါတ္မ်ားေသာ အစားအေသာက္ ၊ အစိမ္းေရာင္ အသီးအ႐ြက္မ်ားကို ေ႐ြးခ်ယ္စားသုံးသင့္ပါတယ္ ။ အနီေရာင္ရွိေသာ အသားမ်ားကို မၾကာခဏစားသုံးတတ္သူဆိုလွ်င္ေတာ့ သင့္ရဲ႕ ေလလည္တဲ့အနံ႔က တကယ္ကို ဆိုး႐ြားေနမွာပါ ။ ဒီလို အနံ႔ဆိုးဝါးတဲ့ ေလလည္တတ္သူဆိုလွ်င္ေတာ့ steak ႏွင့္ ဟမ္ဘာဂါစားသုံးျခင္းမ်ားကို ေရွာင္ရွားဖို႔ လိုပါတယ္ ။
၅။ေကာင္းမြန္တဲ့ဘက္တီးရီးယားမ်ားရဲ႕လကၡဏာ
ပိန္တဲ့သူေတြက ဝတဲ့သူေတြထက္ ပိုၿပီး ေလလည္တတ္ၾကတယ္လို႔ သိရပါတယ္ ။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အသီးအႏွံ ၊ အမွ်င္ဓါတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ားကို စားသုံးျခင္းေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစကာ ေလလည္ျခင္းကို မၾကာခဏ ျဖစ္ေစတာပါ ။ ဒီလိုေလလည္ျခင္းက အူတြင္းမွာ ေကာင္းမြန္တဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြ အလုပ္လုပ္ေနျခင္းကို ျပသၫႊန္းဆိုေနတာပါပဲ ။
၆။ေလလည္ျခင္းက အူကိုက်န္းမာေစ
အူတြင္းမွာ ေလရွိေနျခင္းက က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီသလို နာၾကင္မႈကိုလည္း ခံစားရမွာပါ ။ ေလမလည္ဘူးဆိုလွ်င္ ဝမ္းဗိုက္တြင္း မသက္မသာႏွင့္နာၾကင္ေနပါလိမ့္မယ္ ။ ဒါ့ေၾကာင့္ ပုံမွန္ ေလလည္ေပးေနမွ အူအတြက္လည္း က်န္းမာေကာင္းမြန္ေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
၇။ခံစားမႈေကာင္းတယ္
It’s feel good ပါပဲ ..။ ေလလည္ၿပီးသြားတဲ့အခါ ရရွိတဲ့ခံစားမႈက ေက်နပ္စရာပါ ။ ဒါကိုေတာ့ လက္ခံၾကမယ္ ထင္ပါတယ္ ။ ဒ့ါေၾကာင့္ ေလလည္ဖို႔ကို ေအာင့္ထားဖို႔မလိုသလို ၊ ရွက္စရာလည္းမလိုပါဘူး ။ ေလမလည္မွသာ သင့္အတြက္ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အေႏွာင့္အယွက္ေတြ ဝင္လာပါလိမ့္မယ္ ။
ကဲ..အေၾကာင္းအရာေတြကို သိရွိၿပီးၿပီဆိုေတာ့ ေလလည္ျခင္းကို ၾကည္ၾကည္ျဖဴျဖဴ ခြင့္ျပဳေပးလိုက္ၾကရေအာင္ပါ ။ မရွက္နဲ႔…လႊတ္သာလႊတ္ပလိုက္ !
- Get link
- X
- Other Apps
- Get link
- X
- Other Apps

Comments