Skip to main content

ကုလားပဲ၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား

ကုလားပဲ၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား
# Zawgyi Version ျဖင့္ ဖတ္ပါ # 

ကုလားပဲကို စြယ္စံုရတဲ့ ဟင္းအမည္တစ္မ်ဳိးလို႔ ဆိုရမွာပါ။  ဟင္းခ်ဳိအျဖစ္ ခ်က္ေသာက္လို႔ ရသလို ကုလားပဲသုပ္၊ ကုလားပဲျခမ္းေၾကာ္ စသျဖင့္လည္း စားႏိုင္ပါတယ္။ ကုလားပဲ စားတာေၾကာင့္ ေအာက္ပါ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကို ရရွိေစပါတယ္။ 

(၁) ဆာေလာင္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္ 

ကုလားပဲမွာ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ပ႐ိုတင္းဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး Glycemic Index နည္းပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တစ္ေန႔မွာ ကုလားပဲဟင္း ခြက္တစ္ဝက္စာခန္႔ စားေပးရင္ ၾကာၾကာ ဗိုက္ျပည့္ေစၿပီး အစာမ်ားမ်ား မစားျဖစ္ေအာင္ ထိန္းေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကယ္လိုရီ နည္းနည္းစားျဖစ္ကာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မတက္ေအာင္ ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ 

(၂) ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္ 

ေန႔စဥ္စားတဲ့ အစားအေသာက္ထဲမွာ ကုလားပဲဟင္း ခြက္ရဲ႕ ေလးပံုသံုးပံု ထည့္စားတာေၾကာင့္ အမွ်င္ဓာတ္ကို ရရွိေစကာ မေကာင္းတဲ့ ကုိလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစသလို ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ 

(၃) အစာေျခလမ္းေၾကာင္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေတြကို ပံ့ပိုးေပးပါတယ္ 

ကုလားပဲမွာ ပါဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ အစာေျခ လမ္းေၾကာင္းစနစ္ကို က်န္းမာေစတဲ့အျပင္ အူမႀကီးရွိ ဆဲလ္ေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္။ အူမႀကီးဆဲလ္ေတြ က်န္းမာတာေၾကာင့္ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ ပိုေကာင္းမြန္ၿပီး အူမႀကီးကင္ဆာ အပါအဝင္ အူမႀကီးေရာဂါျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ 

(၄) အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဂုဏ္သတၱိရွိပါတယ္ 

ကုလားပဲမွာ ဆာပိုနင္လို႔ေခၚတဲ့ ဖိုင္တိုကမ္မီကယ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဂုဏ္သတၱိရွိပါတယ္။ ကုလားပဲမွာ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္B6 နဲ႔ သြပ္ဓာတ္တို႔အျပင္ ေဖာလိတ္ဓာတ္လည္း မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြက တစ္ကိုယ္လံုးရွိ ႏွလံုးေသြးေၾကာစနစ္၊ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းစနစ္နဲ႔ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ေတြကို ေထာက္ပံ့ေပးတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ အဆုတ္ေရာဂါစတဲ့ ေရာဂါေဝဒနာေတြရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ 

(၅) ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္ 

ကုလားပဲကို ေန႔စဥ္ အနည္းငယ္စားတာက ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ အဆီေတြကို ေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ကုလားပဲမွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ေသြးေၾကာနံရံကို က်န္းမာေစတာေၾကာင့္ ေသြးလွည့္ပတ္စီးဆင္းမႈကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ 

(၆) ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ဟန္ခ်က္ညီမွ်ေစပါတယ္ 

ကုလားပဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ပ႐ိုတင္းနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ႏွစ္မ်ဳိးဟာ အစာေျခလမ္းေၾကာင္း စနစ္အတြင္း ေသြးလည့္ပတ္စီးဆင္းမႈကို ေကာင္းေစၿပီး အစာေခ်ဖ်က္မႈကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာက ထြက္လာတဲ့ သၾကားဓာတ္ကို ေကာင္းေကာင္း ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္အေပၚ အစာေျခစနစ္ရဲ႕ သက္ေရာက္မႈကို ဟန္ခ်က္ညီမွ်ေစပါတယ္။ 

(၇) ကယ္လိုရီရယူမႈကို ထိန္းေပးပါတယ္ 

ကုလားပဲနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္းႏိုင္စြမ္းအၾကား ဆက္စပ္မႈကို ေလ့လာခဲ့တဲ့အခါ ကုလားပဲစားရင္ စိတ္ေက်နပ္မႈ ရရွိေစကာ ဆာေလာင္မႈနဲ႔ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ကုလားပဲဟာ အစာေၾကညက္ေစကာ ကယ္လိုရီရယူမႈကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းေနသူတို႔အတြက္ ကုလားပဲဟင္းကို စားေပးၿပီး တျခားကယ္လိုရီမ်ားတဲ့ အစာေတြကို ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။ 

ဖိုးသူေတာ္ (www.phothutaw.com) 
Credit: Good Health 

Comments

Popular posts from this blog

ဆာင္းရာသီမွာအျဖစ္မ်ားတဲ့ လက္အေရျပား ကြာတတ္သူမ်ား အတြက္

ဆာင္းရာသီမွာအျဖစ္မ်ားတဲ့ လက္အေရျပား ကြာတတ္သူမ်ား အတြက္ # Zawgyi Version ျဖင့္ ဖတ္ပါ #  ေမရီလန္းတကၠသုိလ္ရဲ႕ ေလ့လာခ်က္အရ ေဆာင္းတြင္းမွာ လက္အေရျပားကြာတာဟာ အျဖစ္အမ်ားဆံုး အလွအပဆုိင္ရာ ေရာဂါတစ္ခုပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ လက္အေရျပား ကြာတာဟာ နာက်င္ခံစားမႈ သိပ္မရွိလွေပမယ့္ အရမ္း႐ုပ္ပ်က္ပါတယ္။ အစားအေသာက္ စားတဲ့အခါမွာပဲျဖစ္ျဖစ္ လက္အေရျပား ကြာေနတာႀကီးကို ျမင္ရတာ ျဖစ္သူ၊ ျမင္သူ ႏွစ္ဖက္စလံုး စိတ္ကသိကေအာက္ ႏုိင္လွပါတယ္။ အေသးအဖဲြေလးဆုိေပမယ့္ အႀကီးအမားႀကီးအထိ ျဖစ္သြားႏုိင္တဲ့ ျပႆဒ္မီးေလာင္ကိစၥ ျဖစ္ပါတယ္။  ခႏၶာကုိယ္တစ္ခုလံုးရဲ႕ အလုပ္အမ်ားဆံုး အစိတ္အပုိင္းေတြထဲမွာ လက္တစ္စံုလည္း အပါအဝင္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီလက္ဟာ အႏုေရာ၊ အၾကမ္းေရာ အစံုလုပ္ေနရပါတယ္။ အၾကမ္းပတမ္းလုပ္ရၿပီ ဆုိရင္လည္း လက္ဟာ ေရွ႕ဆံုးက ပါေလ့ရွိသလုိ အႏုအရြ အလွအပအတြက္ဆုိရင္လည္း ဒီလက္ဟာ ေရွ႕တန္းကေန ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒီလုိ စြယ္စံုရတဲ့ လက္ဟာ ေဆာင္းတြင္းေရာက္ၿပီဆုိရင္ ၾကမၼာငင္ၿပီး အေရျပားေတြဟာ ကြာလာတတ္ပါတယ္။ ျပင္ပရာသီဥတုကလည္း ေအးစက္ေနၿပီး ေဆာင္းေလေအးေတြ တုိက္ေနတာမုိ႔ အေရျပားဟာ ေျခာက္ေသြ႕ၿပီး အေရျပားကြာလာတတ္ပါတယ္။  အေရျပားကြာရျခင္း အေၾကာင္းရင္းမ်ား  လ...

ဖြားဖက္ေတာ္ ေရႊအုိးႀကီး (၄) လုံးဟာ ကပိလဝတ္ျပည္မွာ တကယ္ေပၚခဲ့တာလား

ဖြားဖက္ေတာ္ ေရႊအုိးႀကီး (၄) လုံးဟာ ကပိလဝတ္ျပည္မွာ တကယ္ေပၚခဲ့တာလား # Zawgyi Version ျဖင့္ ဖတ္ပါ #  ဗုဒၶရဲ႕ဖြားဖက္ေတာ္ခုႏွစ္ပါးထဲမွာ ေရႊအုိးႀကီး (၄) လုံးေတာင္ ပါပါတယ္။ ဘုရားရွင္ေမြးဖြားတာနဲ႔တစ္ခ်ိန္တည္း ေရႊအုိးႀကီး (၄) လုံးဟာ နန္းေတာ္ထဲက ေပၚလာတာေနာ္။  ကဲ . . .  ေရႊအုိးႀကီး (၄) လုံးက ဘယ္ေလာက္ေတာင္ႀကီးလဲ။ သဃၤဆုိတဲ့ ေရႊအုိးႀကီးက တစ္ဂါဝုတ္။ ဧဠဆုိတဲ့ ေရႊအုိးက ယူဇနာဝက္။ ဥပၸလဆုိတဲ့ ေရႊအုိႀကီးက သုံးဂါဝုတ္။ ပုဏၰရိကဆုိတဲ့ ေရႊအုိးႀကီးက တစ္ယူဇနာေတာင္ရွိပါတယ္။ ေရႊအုိးႀကီး (၄) လုံးရဲ႕အေစာက္က ႏွစ္သိန္းေလးေသာင္းအထုရွိတဲ့ေျမထုနဲ႔အတူတူပင္။ ဂါဝုတ္ေတြ ယူဇနာေတြက ဘယ္ေလာက္ေဝးလဲဆုိတာ ျပန္ၾကည့္ရေအာင္။  (၁၀) ဆံျခည္ = (၁) ႏွမ္း  (၆) ႏွမ္း = (၁) မုေယာ  (၄) မုေယာ = (၁) လက္သစ္  (၈) လက္သစ္ = (၁) မိုက္  (၂) မိုက္ = (၁) ထြာ  (၂) ထြာ = (၁) ေတာင္  (၄) ေတာင္ = (၁) လံ  (၇) ေတာင္ = (၁) တာ  (၂၀) တာ = (၁) ဥႆဘ  (၂၀) ဥႆဘ = (၁) ေကာသ  (၄) ေကာသ = (၁) ဂါဝုတ္  (၄) ဂါဝုတ္ = (၁) ယူဇနာ  ၄၄၈ဝဝေတာင္ = ၁ယူဇနာ ။ ၃ေပ = ၂ေတာင္ ။ ၁မုိင္ = ၅၂၈ဝေပ ။ ၁ယူဇနာ = ၁၂....

ရင္သား ၾကီးျခင္း၏ ေနာက္ကြယ္(မိန္းကေလးမ်ားအထူးဖတ္ရန္)

ရင္သား ၾကီးျခင္း၏ ေနာက္ကြယ္(မိန္းကေလးမ်ားအထူးဖတ္ရန္) အလွကုန္ ပစၥည္းမ်ဳိးစံု ေရာင္းခ်ေသာ ဆိုင္တစ္ဆုိင္ အတြင္းသို႔ အမ်ဳိးသမီးငယ္ တစ္ဦး လွမ္းဝင္ သြားေနသည္။ ထုိ႔ေနာက္ ဆုိင္အတြင္း ေရာင္းခ်ေသာ အလွကုန္ ပစၥည္းမ်ားကို ၾကည့္႐ႈၿပီး တစ္ေနရာ အေရာက္ သူလိုခ်င္ေသာ အရာကို ေတြ႔ရွိရ၍ ဝယ္ယူလိုက္သည္။  အဆိုပါ အမ်ဳိးသမီးငယ္ ဝယ္ယူသြားေသာ အလွကုန္ပစၥည္း အမ်ဳိးအစားမွာ အိမ္နီးခ်င္းႏုိင္ငံ မ်ားမွ ဝင္ေရာက္လ်က္ ရွိသည့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား အတြက္ ရင္သားႀကီးထြားေစေသာ ရင္သားလူးေဆး ပင္ျဖစ္သည္။  အလွအပကို စိတ္ဝင္စားၾကသည့္ အမ်ဳိးသမီး မ်ားသည္ မ်က္ႏွာလွပရန္၊ အသားအရည္ေကာင္း ရန္ စသည္ျဖင့္ အလွအပအတြက္ လုိအပ္ေသာ အလွျပင္ပစၥည္းမ်ားျဖင့္ လွပရန္ လိမ္းျခယ္ၾက၊ ခြဲစိတ္ ျပဳျပင္ၾကသည့္ နည္းတူ သဘာဝ အေလ်ာက္ ျဖစ္ေပၚေနေသာ ရင္သားႏွင့္ ပတ္သက္၍ ရင္သား လွပရန္ ႏုိင္ငံစံုမွ ထုတ္လုပ္ထားေသာ လိမ္းေဆး မ်ားလူးျခင္း၊ ရင္သားခြဲစိတ္ ျပဳျပင္ျခင္းမ်ားကို အခ်ဳိ႕ေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ျပဳလုပ္ၾကသည္ကို ေတြ႔ျမင္လာရသည္။  “အစ္မတို႔ဆုိင္ကို လာဝယ္ၾကတဲ့ သူေတြထဲ အပ်ဳိေတြဆို ရင္သားႀကီး ေဆးဝယ္ၿပီး အိမ္ေထာင္က်ၿပီးတဲ့ သူေတြကေတာ့ ရင္သားပင့္တင္တဲ့ေဆး သံုးတာ မ်ားတယ္” ဟ...